Ostravainfo!!! Oficiální průvodce ostravou

Aktuality

Divadelní festival Dream Factory v centru i Porubě

Publikováno: 16.4.2024

Ostravu čeká od 24. do 30. května největší činoherní festival na severní Moravě a ve Slezsku. Letošní program představí dvacítku divadelních inscenací a oživí nejen centrum Ostravy, ale opět i Porubu.

Motto festivalu zní Pod kůži. „V návaznosti na loňské téma Blízko od sebe se tentokrát dostáváme do bezprostřední blízkosti: k doteku, k zážitku bytostně tělesnému. Inscenace, které v rámci programu nabídneme, působí na to nejniternější v nás a nejrůznějších témat se dotýkají bez příkras,” přibližuje ústřední dramaturgické téma letošního ročníku ředitel festivalu a šéfdramaturg Tomáš Suchánek.

 

Nedostatky psané muži

Představí se například inscenace reflektující nejen sexualizované násilí, a nejen ženskou zkušenost. Na první pohled ze Studia Švandova divadla v režii Lucie Ferenzové, s vynikající Marií Štípkovou v hlavní roli, ukazuje na jednom konkrétním případě, jaké zásadní nedostatky má právní řád psaný muži. Istanbulská úmluva Barbary Herz z A studia Rubín, zas pojednává o dokumentu, který většina lidí nečetla, což jim však nebrání mít na něj vyhraněný názor a cítit se jím výsostně ohroženi. Brněnský soubor Kam jdeš? zas v monodramatické jevištní adaptaci slovenského bestselleru Tento pokoj se nedá sníst nabízí náhled na vztah dospívající dívky a jejího o mnoho let staršího učitele.

 

Zahájení v Pokladu

V duchu ústředního tématu se ponese i slavnostní zahájení 16. ročníku, které se uskuteční v pátek 24. května v Domě kultury Poklad. Postará se o něj inscenace Konsent pražského Činoherního klubu, která si klade otázky, jak těžké může být nejen ve vztazích hledat hranice, a nejen u soudu se dožadovat spravedlnosti.

V sobotu se v Porubě představí dnes již neodmyslitelný festivalový host - Divadlo Na zábradlí, a to rovnou se dvěma představeními. Inscenace O Pavlovi podle knihy Dani Horákové připomíná, jak zásadní je perspektiva „manželky úspěšného spisovatele a scénáristy“ Pavla Juráčka a proč bychom o ní měli mluvit. Za roli Dani získala Anežka Kubátová Cenu divadelní kritiky i Cenu Divadelních novin. Sobotní večer bude pokračovat „na baru”, resp. site-specific představením Bar, ve kterém herci ze Zábradlí nechávají diváka nahlédnout do průběhu divadelního představení mimo prostor jeviště a odhalují, jak zásadním místem je pro ně právě divadelní bar.

 

Z Poruby do centra

Od neděle 26. května do čtvrtka 30. května se program z Poruby přesune do centra Ostravy a obsadí nejrůznější divadelní i nedivadelní prostory. Výjimečné herecké setkání Martina Huby a Jiřího Dvořáka nabídne nedělní představení Oheň a popel Divadla Bolka Polívky. V pondělí tyto herecké matadory vystřídají neokoukané tváře z Městských divadel pražských, které se představí v černé grotesce Martina McDonagha Pan Polštář.

 

Žena a výsostný intelektuál

Po jedenácti letech na festival znovu zavítá také pražské Divadlo Ungelt s inscenací Brácha. Milostný trojúhelník v podání Veroniky Khek Kubařové, Marka Němce a Igora Orozoviče bude nepochybně návratem, který si zaslouží neminout. Dalším o poznání pravidelnějším navrátilcem bude i oceňovaný dramatik a režisér Tomáš Dianiška, jehož inscenace se v programu festivalu objevují takřka rok co rok. Letos jej bude zastupovat inscenace jeho domovské scény - Divadla pod Palmovkou, Žena filmového kritika, která s nadsázkou komentuje soužití jedné obyčejné ženy a jednoho výsostného intelektuála. 

Z divadelních sálů vyvede diváky a divačky například projekt Slovenského národního divadla s názvem Čaute! Během festivalového víkendu 25. a 26. května bude moci 8x8 diváků zažít netradiční expedici k domovu, která se odehraje v karavanu, díky divadelně-výtvarnému projektu Moetivi karavan, který je určen také rodinám s dětmi. „Kempovat” bude jak v Porubě, tak v centru města.

 

Ostravská sekce

Mladou generaci divadelníků a divadelnic bude letos reprezentovat trojice inscenací z Česka i ze Slovenska a chybět nebude ani Ostravská sekce. Doprovodný program nabídne diskuze po představení, besedu v Centru PANT a hudební i literární akce.

Kompletní program na www.dfov.cz.

BráchaBarIluzeKonec EddyhoKonsentMein Gott!Moetivi karavanO PavloviOheň a popelPan PolštářTenhle pokoj se nedá snístŽena filmového kritikaDream Factory Ostrava


Zpět na aktuality

Turistická informační centra OSTRAVAINFO!!!

Pobočka Elektra

Infocentrum Elektra

Jurečkova 1935/12

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Věž

Infocentrum Věž

Prokešovo náměstí 1803/8

Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Přívoz

Infocentrum Přívoz

Nádražní 164/215

702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Pobočka Svinov

Infocentrum Svinov

Peterkova 1152/14

721 00 Ostrava Svinov

Pobočka Jih

INFO JIH!!!

Horní 1664/63a

70030 Ostrava - Jih

Tourist Information Offices OSTRAVAINFO