Beseda s Prof. PhDr. Irenou Korbelářovou, Dr., děkankou Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě
O měšťanském stravování můžeme uvažovat jako o fusion kuchyni. Města totiž představovala od svých počátků lokality absorbující a propojující regionální vlivy s méně obvyklými kulturními prvky původem odjinud. Platilo to rovněž o kulinární kultuře, zejména o měšťanské kuchyni. Postupně se vyvinula ve směsici jídel a nápojů, odrážející typické stravovací zvyky okolního venkova, možnosti dané produkcí potravinářských cechů, nabídku dovozového zboží i zprávy o novinkách v přípravě, chuti a konzumaci jídla. Významnou roli při prosazování kulinárních trendů sehrávaly měšťanské elity, které vždy toužily přiblížit se šlechtickým vzorům. Pojďme si měšťanskou kuchyni předmoderní doby představit se zapojením všech smyslů: slovem, obrazem i drobnou degustací.
Masarykovo náměstí 1
Moravská Ostrava a Přívoz
70200
Jurečkova 1935/12
702 00 Moravská Ostrava a Přívoz
Prokešovo náměstí 1803/8
Moravská Ostrava a Přívoz
Nádražní 164/215
702 00 Moravská Ostrava a Přívoz
Peterkova 1152/14
721 00 Ostrava Svinov
Horní 1664/63a
70030 Ostrava - Jih